PCOS: Panaszok és tünetek

Frissítve: 2017. május 27.

Az oldal tartalomjegyzéke

  1. Általános szempontok
  2. A PCOS lehetséges panaszai és tünetei
  3. Saját betegeim tüneteiből levont következtetések


1. Általános szempontok

Ebben a fejezetben a PCOS okozta panaszokról és a beteg kikérdezésével és megtekintésével (anamnézis, fizikális vizsgálatok) felfedezhető tünetekről lesz szó. A laboratóriumi és eszközös vizsgálatokat a Diagnózis fejezet tárgyalja.

A tünetek általában a serdülőkorban, de változatos időben, változatos egyéni kombinációban és különböző mértékben jelentkeznek. Lassan, fokozatosan súlyosbodnak, idővel újabb tünetek is megjelenhetnek. Nem mindeknin észlelhető mind. A PCOS bármely tünete viszont más betegségekben is megjelenhet, de minden egyes tünet külön-külön is leggyakoribb PCOS-ben.

A beteg vizsgálatakor az összes lehetséges tünetre rá kell kérdezni, ill. keresni kell ezeket. Lehet, hogy egyik-másik tünet a betegnek nem okoz panaszt, az viszont már hiba, ha a vizsgáló sem tulajdonít nekik jelentőséget. A tünetek előfordulási változatossága miatt azokat szervrendszerenként, azon belül pedig az előfordulási gyakoriság szerint sorolom fel.2. A PCOS lehetséges panaszai és tünetei

Bőrtünetek. Zsíros bőr, pattanásosság (acne) az esetek döntő többségében észlelhető. Mindenképpen hormonzavarra utal, ha a serdülőkorban kezdődő acne a felnőttkorra nem múlik el, vagy csak akkor kezdődik (perzisztáló acne, felnőttkori acne). Ugyancsak gyakori, de a betegnek több aggodalmat okoz az eleinte alig észervehető, de évek alatt egyre erősödő férfias típusú szőrösödés: bajusz- és szakállképződés, szőrök az emlőbimbók körül, az emlők közötti területen, a fanszőrzet a normális vízszintes vonalban végződés helyett a hason felfelé, gyakran a köldök felé is terjed, a háton és a keresztcsont táján is jelentkezik (hypertrichosis, súlyosabb foka a hirsutismus, utóbbi a kilenc testtájat értékelő Ferriman-Gallwey pontrendszerben a 8 feletti szőrösségre értendő). Hajritkulás, ritkábban férfias típusú kopaszodás is (androgén alopecia) előfordul, ami ugyan nem nagyon gyakori, de a beteg számára nagyon ijesztő. Az acanthosis nigricans kifejezetten kövéreken található: barnásfekete, selyemfényű, durvább bőrterület a tarkón, a nyakláncnak megfelelő helyen, gyakran a hajlatokban is (hónalj, lágyékhajlat, emlők alatt). Felületesen szemlélve koszos nyak látszatát keltheti, de alkoholos vattával dörzsölve nem távolítható el.

A testméretek eltérései. A tévhit ellenére korai diagnózis esetén a betegeknek csak kevesebb mint fele túlsúlyos, azaz a testtömeg index (TTI, BMI) nincs 25 felett, kezdetben az elhízás (30 feletti BMI) még ritkább; vannak kifejezetten soványak is, viszont az évenkénti testsúlyfokozódás ilyen esetekben is rákérdezéssel kideríthető.

Az inzulin rezisztenciára igazából a hasi-deréktáji zsírfelesleg kialakulása jellemző, a derék - csípő körfogat hányadosa még normál testsúly mellett is gyakran magasabb, mint a PCOS-ban nem szenvedőké. A 0,8 feletti derék-csípő körfogat hányados kifejezetten férfias típusú kövérség (más néven alma vagy abdominális kövérség) a szív-érrendszeri betegségek kifejlődésében nagy szerepet játszó hason belüli (viszcerális) zsírfelesleget tükröz.

Cukoréhség. Gyakran csak rákérdezésre derül ki. Hosszabb étkezési szünetekben vagy édességek, cukros ételek, üdítők, "energiaitalok" fogyasztása után már egy-két órával éhségérzet, nyugtalanság, kézremegés, gyengeség, esetleg hideg verejtékezés lép fel, mely édesség fogyasztására hamar megszűnik. Sokan csak gyakori, de parancsoló édesség utáni vágyat éreznek, emiatt gyakran fogyasztanak csokoládét, édességet. A jelenség magyarázata: a sok szénhidrátot tartalmazó ételek-italok fogyasztása gyors vércukoremelkedést okoz, amire a hasnyálmirigy túlzott inzulinvelválasztással reagál. Ez a vécukorszintet gyorsan csökkenti (reaktív hipoglikémia). A következményes adrenalin-szint emelkedés váltja ki a panaszokat. Különösen túlsúlyosokon (a más okból is inzulin rezisztenseken) gyakori. A gyakori étkezési késztetés miatt fogyasztott, nagy energiatartalmú ételek-italok aztán további súlygyarapodást okoznak (ördögi kör).

Nőgyógyászati tünetek. A havivérzés kezdettől rendszertelen vagy azzá válhat. Ez alatt a 21 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb ciklusok előfordulását értjük. Ha a menstruációk évi száma kilencnél kevesebb, az az oligomenorrhoea, a mentruáció teljes hiánya az amenorrhoea. Rendszeres menstruáció esetén is a ciklusokban gyakori a peteérés elmaradása vagy teljes hiánya (oligo-anovuláció), de ez mindaddig nem okoz panaszt, amíg a terherbeesési szándék ellenére a teherbeesési nehézség ki nem derül, gyakran bizony már csak előrehaladottabb korban. A spontán vagy meddőségi kezelésre bekövetkező teherbeesés esetén is számos szövődmény fenyegeti a beteget: korai magzati elhalás (early pregnancy loss, EPL), méhlepény-rendellenességek, korasszülés, terhességi cukorbetegség (gestational diabetes mellitus, GDM), terhességi toxicosis (eclapmsia). A magzat gyakran túl nagyra nő (óriásbébi, macrosomia), ami miatt csak császármetszéssel hozható világra.

Pszichés tünetek. PCOS gyakran társul levertség, kiábrándultság, indítékszegénység érzésével, amit depresszió okoz. Nem tudjuk, hogy ez a panaszok miatt alakul ki, vagy a betegség szerves velejárója, mert a többi IR-hátterű kórképekben is gyakori (metabolikus szindróma, cukorbetegség, Cushing-szindróma, akromegália).

A tünetek időbeli változásai. A PCOS endokrin (hormonális) tünetei általában már a serdülőkorban kezdődnek és a fiatal felnőttkorra bontakoznak ki, majd többéves stagnálás után a kor előrehaladtával lassacskán enyhülnek: acne pl. 40 éves kor felett már ritka. A PCOS anyagcsere tünetei viszont a kor előrehaladtával romlanak: a testsúly tovább fokozódik, cukorbetegség, vérzsírzavarok (hyperlipidaemia), magasvérnyomás (hypertonia), köszvény (arthritis urica), azaz a metabolikus szindróma összetevői egyre gyakoribbak, amik szív-érrendszeri betegségekbe torkollnak.

A termőképesség az életkor haladásával mindenképpen csökken - ez viszont PCOS nélkül is mindenkivel így van. A méh-és petefészekrák kialakulásának korábban gyanított PCOS miatti fokozódása nem bizonyított.


3. Saját betegeim tüneteiből levont következtetések

Az alábbi ábrán betegeim első vizsgálatakor észlelt tüneteinek százalékos megoszlása látható. Ezek az általános orvosi vizsgálat elemi módszereivel (javarészt kikérdezéssel-megtekintéssel), azaz bármely orvos által felfedezhetők lennének.

A PCOS tüneteinek százalékos megoszlása 342 betegen

PCOS tünetei

A hozzám, belgyógyász-endokrinológus magánorvoshoz fordulók tüneteinek gyakorisága nem tükrözi a tényleges népességi megoszlást, de erre nézve megfelelő adat sehol sem található. A PCOS nemzetközi szakirodalma döntő többségében nőgyógyászati centrumokból ered, ahol természetszerűen sokkal gyakoribb a menstruációs zavar, a teherbeesési nehézség, a vetélés és számos terhességi szövődmény, amikkel a beteg leginkább közvetlenül nőgyógyászhoz, meddőségi centrumokhoz fordul. Ugyanott nagyobb a túlsúlyosok aránya is, mert a súlyfelesleg önmagában is csökkenti a termékenységet. Ebből adódik az a téves látszat, hogy a kövérség a PCOS alapvető tünete.

Betegeim javarésze hajadon vagy fiatal házas, akik a diagnózis felállításakor még nem terveztek családalapítást, így többségükben a teherbeesési nehézség, ill. a terhességi szövődmények lehetősége panaszként nem szerepelhetett. Az ábra azonban rámutat arra, hogy a PCOS könnyen felfedezhető, sokáig fennálló nem nőgyógyászati tünetei mennyire gyakoriak. Éppen ezek alapján kéne a PCOS lehetőségére idejekorán felfigyelni.

Ha az ábrán is látható leggyakoribbgyakori panaszok és tünetek alapján nem vetődik fel a PCOS lehetősége, netán majd csak a meddőség miatti kivizsgáláskor (gyakran már jóval harminc feletti kor és/vagy BMI esetén) gondolnak rá, addigra sok-sok év veszett el az egészség helyreállítása és megőrzése, a bajok időben történő orvoslása szempontjából. A teherbeesési problémára koncentrálva aztán gyakran elmarad a részletes kivizsgálás és a megfelelő általános kezelés, ami miatt a meddőségi módszerek is nagyon gyakran kudarcot vallhatnak. Sajnos, az acne, mint a PCOS leggyakoribb, könnyen észrevehető külső jele még nem kapott elég hangsúlyt a bőrgyógyászi gyakorlatban sem.

(Vissza az oldal tetejére ↑)


www.000webhost.com